Pierre Joseph Claes is de eerste geëxecuteerde in Limburg. Hij is een gehuwd militair, die van in het begin deel uitmaakt van de 5de genie in de 5de divisie. Op 23 mei 1915 raakt hij gewond te Diksmuide en wordt afgevoerd naar het veldhospitaal. Vandaar zal hij verder naar Londen gebracht worden voor verdere verzorging. Op 1 september 1915 verlaat hij het hospitaal in Londen. Daar zal hij zich aanmelden in de “Compagnie des Subsistants” om vervolgens een geheime missie te beginnen in België. Dossier: “Gezant in België in opdracht”. Dit is de eerste missie die Pierre zal uitvoeren. Maar hij wordt begin oktober opgepakt door de Duitsers en na ondervraging en marteling op 7 oktober ter dood veroordeeld. Het vonnis wordt uitgevoerd op 8 oktober aan de kruising van de spoorwegbrug en de Kuringersteenweg. Zijn lichaam mag door de Kuringse bevolking enkele dagen later opgehaald worden en met het nodige eerbetoon wordt hij begraven.
Pastoor Schoyen schreef:
‘Hij was de eerste die in onze provincie onder de Duitsche kogels viel. Hij werd ter plaatse begraven, doch eenige dagen later werd het de gemeente toegestaan het lijk van den gevallen held in een eiken kist te leggen en naar ons kerkhof over te brengen. Zijn graf werd van overal uit omliggende dorpen druk bezocht en met bloemen getooid, tot op den dag waarop onze vijanden, woedend over deze roerende uitingen van vaderlandsliefde den toegang tot den dodenakker verboden’.
Toch blijven de mensen naar zijn graf komen en bloemen neerleggen. Op 4 juni 1919 is het stoffelijk overschot van Joseph Claes naar zijn geboortestad Schaarbeek overgebracht. Er bevindt zich een gedenksteen aan het huis nr. 10 op de Kuringse Grote Baan als herinnering aan zijn heldendood.
Documentatiecentrum ‘de graef’ Kuringen, gemeentearchief Kuringen 14/18, legermuseum Brussel en archief van Evere - Pieter Claes.