jaak
Jacobus (Jaak) Tasset woont met zijn moeder en zus in Neerpelt. Al van in het begin van de oorlog is Jaak actief als passeur en begeleidt hij vluchtelingen over de grens. In Kuringen zijn Jan Habraken, Louis Cremers en andere leden van “The Cereal Company” betrokken bij het inzamelen van informatie voor de spionagedienst.

Sinds de oprichting van “Den Draad” in 1915 is het niet meer zo gemakkelijk om mensen en informatie te smokkelen. Toch vindt Jaak andere wegen om zijn werk verder te zetten. Na de arrestatie van zijn handlangers dreigt het netwerk stil te vallen. Jefke Peeters besluit om samen met Mr Ballings de dienst te reactiveren.

kannetjeEsso Nederland B.V. Afd: Historisch Archief, Mr. E.B. CitroenIn april 1916 smokkelen ze documenten vol geheime informatie in een petroleumkan en met doorgangsbewijs de grens over. De Duitsers controleren bij iedere passage van de grens alles om er zeker van te zijn dat er in het kannetje met petroleum niets verstopt zit. Op zekere dag gaat de nietsvermoedende Maria Linsen weer met het kannetje de grens over. Nu hebben de wachters de opdracht gekregen alles grondig te inspecteren. De dop van het petroleumkannetje waar de geheime informatie inzit, heeft bij de Duitsers tot dan nog geen argwaan gewekt.

Die dag wordt het geheim ontdekt. Maria wordt ondervraagd. Ter goeder trouw en nietsvermoedend zegt zij dat het kannetje van Jaak komt en bestemd is voor Henriette Bernaerts.

Jaak wordt in Hasselt veroordeeld en op 14 juli 1916 geëxecuteerd. Hij wordt in Kuringen begraven.

Op 23 augustus 1919 wordt het lichaam van Jaak Tasset opgegraven in het bijzijn van enkele familieleden en zijn vriend Jan Habraken. Op 25 augustus vertrekt het lichaam om 7:29 met de trein naar
Neerpelt en wordt Jaak in Neerpelt begraven in het bijzijn van de nog in leven zijnde leden van de Company. Zie de foto onderaan de pagina die genomen is na de begrafenis.

 

 

 

Ter gelegenheid van de overbrenging van Jaak Tasset werd een boekje uitgegeven dat het volledige verhaal van Jaak vertelt. Dat zeldzame boekje werd ingescand, u kan het hieronder downloaden.

Documentatiecentrum ‘de graef’ Kuringen, gemeentearchief Kuringen 14/18, Yvo Coninx, Grevenbroekmuseum en foto Cereal Company archief Prof. Alex Vanneste.

 

bekendmaking

brief1

brief2

brief3

foto

oud kerkhof neerpelt

legende

namen

Hebt u nog geen account? Registreer nu!

Meld u aan op uw account