“We willen ons laatste stukje groen niet kwijt”
De bewoners van Kuringen-Heide, verenigd in het comité ‘Leefbaar Hei’, maken zich ongerust over een nieuw bouwproject dat rondom de Grasvennenvijver op de hoek van Hommelheide en de Nieuwstraat zou worden gebouwd. “Daardoor verdwijnt het laatste echte stukje groen op de Hei”, zegt voorzitter Martin Cleuren. “We krijgen er hier 800 woningen bij, maar van de flankerende maatregelen die ons beloofd werden, is niks te zien.” Volgens schepen Tom Vandeput (CD&V) wordt daar nu werk van gemaakt: “Die 800 woningen komen er, maar gespreid over 25 jaar. En wat betreft de zone rond de Grasvennen: mijn voorkeur gaat uit naar het behoud ervan. Maar we gaan praten met de buren of ze er ook serviceflats voor de lokale senioren naast willen.”
De buren ‘op de Hei’ zijn niet gelukkig. “De afschaffing van de school, de sluiting van de lokale Spar, het ontbreken van deftige lokalen, je geraakt ’s morgens nauwelijks de wijk uit door de flessenhals in de Paalsteenstraat en ga zo maar door. Eén van de mooiste gebieden van Hasselt wordt helemaal naar de vaantjes geholpen. En nu willen ze van parkgebied plots bouwgrond maken. Want men vertelt je alleen over de serviceflats, maar aan de achterzijde van de vijver zouden ook appartementen gebouwd worden. Daarmee verdwijnt echt het laatste stukje groen hier. Intriest”, verwoordt Martin Cleuren de boosheid van de buren.
Visvijver
“Gelukkig hadden enkele pientere buren opgemerkt dat bij de wegenwerken in 2014-2015 op de grote as van onze wijk plots negen nutsaansluitingen geplaatst werden bij het bosje rond de Grasvennen. Vreemd, want het gebied bestaat uit een oude visvijver en een bosgebied dat sinds jaar en dag ingekleurd staat als parkzone. Gezonde argwaan was op zijn plaats en zo ontstond onze groep ‘Leefbare Hei’. Bovendien veranderde het gebied onlangs van eigenaar.”
Rustig
Schepen Tom Vandeput: “Eerst is er het Vlaamse GRUP, waarbij vier woonuitbreidingsgebieden in Kuringen-Heide voorzien zijn, in totaal voor inderdaad 800 woningen. Dat is het project in de buurt van de Nieuwstraat, in Hommelheide, op de vroegere terreinen van VK Heide onder de naam Sint-Gertrudisheide en in de Monerikstraat. Dat laatste gebied is het grootste met 300 woningen, maar dat is helemaal on hold gezet door de stad. Dat wordt dus zeker de eerste jaren niet ontwikkeld. In de andere zones gaan we te werk zoals dat in Godsheide gebeurt: gefaseerd en beperkt tot 60 woningen per keer. Bovendien kunnen we tussen de verschillende fases een afkoelingsperiode inlassen om de buurt mee te laten evolueren. Daardoor kunnen we zeggen dat die 800 woningen er komen, omdat Vlaanderen dat zo oplegt, maar gespreid over een periode van 25 jaar.”
“Daarnaast is er een stedelijk ruimtelijk uitvoeringsplan waarmee we aan de verzuchtingen van de woongemeenschap willen beantwoorden”, legt technisch directeur Marc Swyngedouw van de stad uit. “Daarvoor zijn er twee zones. Zo gaan we het gebied waar nu de kerk, het ontmoetingscentrum en de vroeger school staan, omzetten in een blauwe zone, zodat daar plaats is voor een school, ontmoetingslokalen, kinderopvang en een speelplein. Niks anders. Dan is er het gebied Grasvennen waarvoor drie scenario’s zijn uitgetekend door een studiebureau. Noteer ook dat daar vandaag privé eigenaars zijn. Die hebben al jarenlang dit gebied in eigendom. In een eerste scenario blijft alles gewoon zoals het is. Groen dus, maar met het risico dat de eigenaars er bijvoorbeeld ooit een draad rondom zetten. Een tweede scenario is dat de stad het gebied overneemt en er serviceflats aan de rand bouwt, langs de Nieuwstraat. Vijftig in drie bouwlagen. In een derde scenario kunnen er aan de achterzijde nog eens 24 flats gebouwd worden. Dat kan voor een stukje nu al, omdat daar een gedeelte ‘rode zone’ is, dus bouwgebied.”
Mobiliteit
“Met deze scenario’s gaan we begin 2018 langs bij de buren”, zegt Vandeput. “Zij gaan mee bepalen of er opvang voor senioren gewenst is, of er nog bijkomende woongelegenheid kan of dat het gebied gewoon groen blijft. Mijn voorkeur? Een groene long behouden in Kuringen-Heide.”
Wim Gommers is eigenaar van het gebied: “Al meer dan twintig jaar. Het gebied is altijd afgesloten geweest. Wij willen nu aan de rand de serviceflats bouwen. In ruil stellen we meer dan 2 hectare parkgebied open.”
“Wat de mobiliteit betreft staat in december nog een overleg met de buurt geagendeerd”, zegt schepen Habib El Ouakili (sp.a). “Daar gaan we samen met de buurt en de Universiteit Hasselt oplijsten welke de moeilijke punten zijn en bekijken welke alternatieven mogelijk zijn.”