Dit weekend is het eerste deel van de spoorbrug over het Albertkanaal in Kuringen afgebroken. Daarvoor werd de brug eerst losgemaakt van de bruggenhoofden. Nadien werd ze boven het kanaal met branders in grote stukken verdeeld en naar de oever getransporteerd. Daar wordt ze nu verder ontmanteld.
“De spoorbrug in Kuringen maakt plaats voor een hoger exemplaar. Net zoals de 62 bruggen over het Albertkanaal”, zegt voorzitter Frieda Brepoels van De Vlaamse Waterweg. “Al 35 bruggen zijn verhoogd, nog 21 zijn in uitvoering. Tegen eind 2022 moet het hele traject klaar zijn, met bruggen met een vrije hoogte van minimaal 9,10 meter en een kanaal dat overal 86 meter breed is. Vandaag is dat bijvoorbeeld onder de spoorbrug nog 50 meter. Met deze ingrepen moeten we aantrekkelijker worden voor grotere schepen, om zo meer vrachtwagens van de weg te halen.”
Ponton
Zaterdagochtend werd, na een lange voorbereiding, gestart met de eigenlijke sloopwerken. Een ponton met steuntorens was onder de brug gevaren. Daar heeft dat ponton de brug een dertigtal centimeter van haar opleggingspunten op de bruggenhoofden gelicht. Met die vracht is dan weggevaren. “Dat lokte zaterdagavond en -nacht flink wat kijkers”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Eens die klus geklaard, zijn ze gestart met de brug in tien delen te verdelen. Dat gebeurde met snijbranders, wat spectaculaire beelden opleverde. Die brugdelen zijn dan op de oevers gehesen en worden verder tot schroot herleid. Dat wordt per schip afgevoerd.”
Een aantal bewoners van Kuringen en Kuringen-Heide kloeg weliswaar over het gebrek aan nachtrust, in combinatie met de draaiende motoren tijdens de 24 uren van Zolder.
Opschuiven
Eén van de grootste partners in dit verhaal is Infrabel, dat een nieuwe spoorbrug moet bouwen. “Daarvoor schuiven we, over een lengte van meer dan één kilometer, de spoorlijn op. Om zo op de nieuwe brug aan te sluiten”, legt Frédéric Petit van Infrabel uit. “Tot die werken afgerond zijn, verloopt het spoorverkeer tussen Hasselt en Kiewit richting Genk hier over één spoor. Tegelijk hebben we aan de kant van de Gebrandestraat ook metalen damplanken geheid, die de nieuwe talud aan die zijde moeten vasthouden. Daarom was er dit weekend geen treinvervoer en hebben we enkele honderden reizigers per bus tussen Hasselt en Genk en Hasselt en Heusden vervoerd.”
Voetgangerstunnel
“In totaal plaatsen we ongeveer 6 kilometer nieuwe spoorlijnen, bovenleiding en nieuwe seininrichtingen. Naast de nieuwe brug verdwijnt ook de spoorwegovergang Vilstraat, die plaatsmaakt voor een fietsers- en voetgangerstunnel. Die moet klaar zijn tegen het najaar van 2020. De nieuwe spoorbrug zelf wordt ter plekke gemonteerd op het terrein tussen het kanaal en de Nijverheidskaai.”
Fietsbrug
Eind april 2020 wordt de nieuwe brug ingevaren op haar definitieve plek. “Als die brug klaar is en het treinverkeer overgezet, wordt de andere oude brug pas afgebroken. Als ze weg is, wordt de voorziene fietsbrug aan de nieuwe spoorbrug gehangen. Die fietsbrug wordt een belangrijk onderdeel van het fietsroutenetwerk. Alles samen moet het afgerond zijn in de zomer van 2021.”
Het hele project kost ruim 23 miljoen euro, waarvan De Vlaamse Waterweg 12,8 miljoen draagt, de provincie 1,14 miljoen, Infrabel 700.000 euro en Europa zo’n 8,6 miljoen euro.