Landbouwuitbatingen

Billik / Schimpen

Ook: Bilick, Billet, Billigh, Belc, Belic, Belec, Beelc, Beelick, Billikerhoogveld, Achter de Billik, Op de Billik, Billikweg

Vroeger was dit één van de drie 'wagens van Kuringen': de Billikerwagen, met eigen burgemeester.

1674: borgenmeesters der vrijheit voors(creven) naementlijck (...) Gilis Jacomijns inde(n) Belickerwaghe(n). (Schepenbank, gichten Luiks Recht 1665 - 1686)

De huidige Billikstraat is het weggedeelte tussen de Grote Baan en de 'Omleiding', thans Kuringersteenweg genoemd. Eertijds was de Billikstraat gelegen vanaf de Grote baan tot de grens met Hasselt, nu verdeeld in Veldstraat en Spoorwegstraat.

Lees meer

Dorp

Ook: dorpe, tdorp, Doerp

                               Algemeen wordt met Dorp het eigenlijke centrum van Kuringen bedoeld: het Dorpsplein, de Joris van Oostenrijkstraat, de Dorpsbeekstraat, de Diepstraat, de Prinsenhofweg, de Jaarmarktstraat en een gedeelte van de Crutzenstraat.
Nochtans behoorde dit gebied tot een groter geheel, de vroegere Dorpwagen, gelegen binnen de hameyen (slagbomen). Binnen het 'dorp' gold het Luiks Recht, daarbuiten (het platteland) gold het Loons Recht.
Tot 'Dorp' hoorden ook delen van de Grote Baan, - Larestraat, - de vroegere Broekstraat en -Rode Rok.

Lees meer

Overdemer

Genoemd naar rivier de Demer ('Tamara', of donker water)

Oorspronkelijk was dit de benaming van het gehele gebied dat, vanuit het dorp gezien, aan de overkant van de Demer lag, dus ook het deel dat wij nu de St.-Jansheide noemen.
Het vormde één van de drie gehuchten van Kuringen met eigen burgemeester, de Demerwagen.
De aanleg van het kanaal bracht echter een scheiding teweeg in het heidegebied dat zich eertijds uitstrekte tot aan de Rode Rok. Het gedeelte ten noorden van het kanaal (Heide) werd later een afzonderlijke parochie.

Het gebied dat wij thans 'Overdemer' noemen, strekt zich uit tussen de Demer en het kanaal. De bewoners kregen de bijnaam 'Demerratten'.

Lees meer

Tuilt

Ook: Tuleta, Tulte, Thulte, Tuylt, Theult, Thuijlt, Tulthe

Al was het nooit een onafhankelijke gemeente, toch had Tuilt destijds een eigen burgemeester. Het was een gehucht van Kuringen, maar parochiaal deeluitmakend van Kermt. Pas vanaf 1953 zelfstandige parochie Sint-Jozef.
De nabijgelegen Herkenrodeabdij bepaalde mede het speciale karakter van Tuilt.
Tijdens het Ancien Régime behoorden de Tuiltenaren tot het 'Laathof van de abdij'.
De abdij zelf ligt ten andere in Tuilt. Nog enkele blikvangers zijn Tuiltermolen, Tuilterschans (Schanswinning), Draakwinning en de St.-Janskapel.

Lees meer

Stokrooie

Ook: stocrode, Stokenrode, Stoc roede, Stockroy, Stocherode, stockroeij

Stokrooie werd in 1154 vermeld als Stocherode (Germaans 'stukka' = stok, boomstronk en 'roya' = gerooid bos).

Eertijds was Stokrooie op juridisch gebied onderworpen aan de schepenbank van Zolder en ingeschakeld in de onafhankelijke heerlijkheid Vogelzang, maar tijdens de Franse overheersing ondergebracht onder Zolder. Mogelijk behoorde in die tijd een klein gedeelte in het zuiden (tegen Tuilt) voor korte tijd bij Kuringen.

Lees meer

Opmerking over ons privacy beleid
Opmerking over ons privacy beleid

Deze website gebruikt cookies. Als u verdergaat op deze site verklaart u zich hiermee akkoord. Klik om verder te gaan op Aanvaarden