{KomentoDisable}Foto van het optreden in de Gildezaal op 30 juli 1961 tijdens de parochiale feesten. Archief Borremans.Eind jaren vijftig werd in Kuringen een muziekgroepje opgericht. De oprichters waren enkele KAJ jongeren van Kuringen, waarvan er enkele deel uitmaakten van de Koninklijk Harmonie Sint-Cecilia. Deze Kuringse muzikanten waren daarvoor lid van het Fatima-orkest onder leiding van meester Bortels. Vermits ze dit orkest te oubollig vonden kregen ze de ingeving om zelf een bandje op te richten: de Original Curange Rhythm Band, afgekort: OCRB. Toen de KAJ Limburg zijn 5000ste lid vierde en Kuringen zijn 100ste lid verwelkomde, organiseerden ze een plechtige huldiging met tal van lezingen en speeches… en enkele jaren later speelden ze op Jazz Bilzen.

 De stichtende leden waren Hugo Schraepen, Paul Schraepen, Albert Wevers, Richard Smellenberg, André Borremans, Roland Luts † en Willy Ramaeckers †

 

De band ontstond al in 1959 toen enkele vrienden de liefde voor de jazz ontdekten. Blues en Dixieland, ook hotjazz of New Orleans style genoemd, is een vroege stijl van jazzmuziek die in het begin van de twintigste eeuw ontstond in New Orleans en zich van daaruit verspreidde naar Chicago en New York. Om zo vele jaren later in Kuringen door enkele muziekfanaten ontdekt te worden.

In 1961 vonden de eerste parochiale feesten plaats, en dit op 29, 30 en 31 juli. Deze feesten stonden in het teken van de viering van het zilveren priesterjubileum van pastoor Martin Verschelde.

Na een bezettingswissel veranderde de naam in de Lowland College Band. Het doel was om verder dixieland te spelen en de band trad vooral op in Hasselt en in naburige dorpen. De band wilde niet zozeer vaak, maar wel heel goed spelen. De bandleden droegen een behoorlijke en professionele outfit: donkere broek, wit hemd met donkere das.

In de jaren zestig fietsten de leden van de Lowland College Band met al hun instrumenten op hun fietsen gebonden van Kuringen naar Hasselt om er op te treden.

Alles verliep goed. De jonge mannen werden meer en meer gevraagd op feestelijkheden en in parochiezalen. In Hasselt traden ze regelmatig op voor de jeugd. Zoals ze gewend waren maakten ze al deze verplaatsingen gepakt en gezakt per fiets.

Hun inspiratie haalden ze bij hun geliefkoosde componisten zoals Monty Sunshine, Chris Barber, Arty Show, Thad Jones en Erroll Garner. Het was niet de bedoeling om veel optredens te doen, maar wel om kwaliteit te brengen.

Op Maandag 23 maart 1964 verongelukte Roland Luts op 23-jarige leeftijd. Hugo, Paul, André, Albert en Richard verloren één van hun beste vrienden. Jeugdvriend van het eerste uur in het verenigingsleven, op school en stichtend lid van de Band OCRB.

The Lowlands College Band maakte op zeker wijze indruk op Paul Bessemans, die sinds de jaren 50 al een muzikaal parcours had afgelegd, van klassiek naar jazz met het Belgian Rhythm Combo, Pol Bess Trio & Sextet.

Het was de kersverse voorzitter van het Bilzense Davidsfonds, Fons Coch, die midden jaren 60 wel eens wat anders wilde dan het traditionele vendelzwaaien op de 11 juli-viering.

In maart 1965 contacteerde Paul Bessemans de Bandleider van onze Kuringse Lowlands College Band, Hugo Schraepen. Het programma werd voorgesteld en de nodige afspraken werden gemaakt. Met de nodige informatie belegde Hugo een vergadering met de andere bandleden. De muzikanten besloten om deel te nemen aan de eerste editie van Jazz Bilzen.

In de maanden voor het grote festival speelden ze nog op de muziekweek te Hasselt van 26 tot 31 mei 1965. Ze stonden geprogrammeerd om de feesttent in vuur en vlam te zetten, en op 26 en 31 mei spelen ze zelfs als afsluiters

Lowlands College BandDeze Kuringse vriendengroep schreef hier geschiedenis. Als Kuringse Band openen zij het allereerste Jazz Bilzen festival. Ze stonden geprogrammeerd om de aftrap te geven op 5 september 1965 om 11u. Hierdoor alleen kan je spreken over een historisch moment.

Logischerwijs was dit alleen voorbehouden aan de groten der aarde. De eer en de kans die de Kuringse Lowlands College Band kreeg om aan dit allereerste festival in Bilzen deel te nemen hadden ze te danken aan Paul Bessemans en Fons Coch.

Na Jazz Bilzen geraakte de The Lowlands College Band nog bekender. In zaal de Corso speelden ze op 2 december 1965.

The Lowlands College Band mocht in 1966 opnieuw deelnemen aan de tweede editie van Jazz Bilzen. In 1968 deden ze dit nog eens over.

Jazz Bilzen wordt als de voorloper van de hedendaagse festivals gezien, waarin heel wat verschillende stijlen en muziekgenres door elkaar te horen waren. Jazz Bilzen was namelijk het eerste festival waar jazz- en popmuziek samen werd gebracht. Jazz Bilzen wordt dan ook de moeder der festivals genoemd.

De allereerste muzieknoot of klanken werden hier door onze jongens van Kuringen gespeeld.

Extra informatie:

Line-up Jazz Bilzen 1965

Line-up Jazz Bilzen 1966

Line-up Jazz Bilzen 1968

Facebook post van Kris Leenaers van Documentatiecentrum de graef over de geplande Jazz-avond en tentoonstelling in Kuringen in september 2022

Website ter gelegenheid van de muzikale avond en tentoonstelling 2022

Opmerking over ons privacy beleid
Opmerking over ons privacy beleid

Deze website gebruikt cookies. Als u verdergaat op deze site verklaart u zich hiermee akkoord. Klik om verder te gaan op Aanvaarden